Serkan Atak: OFTAŞ'ta bir Bayern Münihli

Talihsiz başlayan Türkiye macerasını Gençlerbirliği OFTAŞ Spor'da bir başarı hikâyesine dönüştürdü. Sezon başında Ankara TSYD Kupası'nda Gençlerbirliği'ne attığı üç golle dikkatleri üzerine çekti.

Takımının ligdeki çıkışında da büyük payı var. Aslında bu performansı sürpriz sayılmamalı. Çünkü altyapı eğitimini Bayern Münih'te almış ve 17 yaşında A takım kadrosuna yükselmiş bir oyuncudan söz ediyoruz.

Tamsaha Dergisi'nden Barış Tarık Mutlu'ya konuşan Serkan Atak iyi frikik atmayı Mehmet Scholl'den öğrendiğini söyledi.

İşte Serkan Atak'ın hayatı ve bilinmeyenleri

Almanya'da doğmuş bir Türk futbolcu olarak kendinden ve ailenden bahseder misin?

Almanya'nın Kosching kentinde, 1984 yılında doğdum. Annem ve babam Ankara'dan gelip Almanya'ya yerleşmişler çalışmak için. İki ağabeyim ve bir kız kardeşim var. Almanya'da çalışıyorlar. Babam emekli oldu ve Türkiye'ye gelmek istiyor. Kız kardeşimin eğitimi tamamlanınca dönecekler.

Futbola olan merakın nasıl başladı? Erken yaşlarda mı?

Evet, Almanya'da hemen hemen her mahallede futbol kulüpleri var. Erken yaşta futbola eğitimi alabiliyorsunuz. Ben de 5 yaşındayken mahallemizdeki Hepberg adlı takımda başladım futbola. Ağabeyim futbol oynardı, onun etkisinde kaldım sanırım. Futbola çok meraklıydım. 8 yaşında daha büyük bir takım olan FC Ingolstadt 04'ten istediler beni. 12 yaşına kadar da orada oynadım. Bu devrede Bayern Münihliler beni izledi ve genç takımlarına istedi.

"ANTRENMAN İÇİN 100 KM. GİDİP GELDİM"
Türkiye kökenli bir futbolcu olarak zorluklar yaşadın mı Almanya'da?

Türk olmaktan dolayı bir zorluk yaşadığımı söyleyemem Ancak yaşadığımız şehir Münih'e oldukça uzaktı. Bir yıl boyu her gün trenle 100 kilometre gidip geldim. Sonraki sezon Bayern Münih'in altyapı oyuncuları için yatılı bir tesisi vardı, orada kalmaya başladım.13 yaşımda ailemden ayrılmak durumunda kalmak oldukça zorladı beni. Ama orada da çok iyi arkadaşlıklarımız oldu. Farklı ülkelerden gelen ve şimdi çok ünlü olan birçok futbolcuyla tanışma fırsatım oldu. Almanya Milli Takımı ve Bayern Münih'in kalesini koruyan Oliver Kahn, sonra Michael Rensing, Bastian Schweinsteiger gibi futbolcuları tanıdım orada.

Altyapı eğitimini Almanya'da aldın. Alman futbolu denilince akla ilk gelen şey disiplin. Böyle bir altyapı eğitiminden geçmek sana neler kattı?

17 yaşında Bayern Münih'in A takımı ile antrenmanlara çıkmaya başladım. 20 yaşına kadar da ikinci takımda oynamaya devam ettim. Güç, koşma ve kondisyon bakımından Alman futbolunun çok faydasını gördüm. Çok sıkı bir eğitimden geçirip, futbolcunun her yönüyle ilgileniyorlardı.

Almanya'yı da iyi bilen bir oyuncu olarak Türkiye'deki kulüplerin altyapılarını nasıl değerlendiriyorsun?

Türkiye'de kulüplerin altyapılarını çok yakından izleme şansım olmadı. Ama Almanya'da altyapıya verilen önem ortada. Stadlar, sahalar ve tesisler çok iyi. Verilen eğitim de oldukça başarılı. Ancak son yıllarda Türkiye'de de altyapı konusunda gelişmeler yaşandığını biliyorum.

Peki, futbol hayatını Almanya'da sürdürmek istemedin mi?

Almanya'da oynamayı sürdürmek istiyordum aslında. Ama iyi bir teklif gelince Türkiye'ye geldim.

"GAZİANTEP MACERASI SIKINTILI OLDU"

Gaziantepspor'a gelişin nasıl oldu?

Gaziantep deneyimi çok uzun ve sıkıntılı bir hikâye benim için. Aslında Ümit Milli Takım'da oynarken Gençlerbirliği'nden teklif almıştım. Ankara'yı biliyordum. Sonuçta büyük bir şehir. Gençlerbirliği ile görüşmek için Ankara'ya geldim ve anlaştık. O zaman Ziya Hoca vardı Gençlerbirliği'nin başında. Nedense beni istemedi. "Antrenmanda görmek istiyorum, denemem lâzım" dedi. Ben de kabul etmedim ve Gaziantepspor'dan da teklif gelince orayı tercih ettim.

Gaziantepspor formasıyla Turkcell Süper Lig'de 7 maç oynayıp, devre arasında Gaziantep Büyükşehirspor'a kiralık gönderildin. Neler yaşadın bu süreçte?

Çok zor bir dönemdi benim için. Almanya'dan Gaziantep'e gitmek çok zorladı. İlk başta takımda işler iyi gidiyordu. Hocamız Faruk Hadzibegiç'ti ve onunla iyi anlaşıyorduk. Onun yerine gelen hoca ise beni tutmadı ve "Seninle çalışmak istemiyorum" dedi. O zamanki adıyla Lig A'da oynayan Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'a kiraladılar beni. Çok zor dönemler geçirdim.

Gençlerbirliği OFTAŞ Spor'a geçişin nasıl oldu?

Lig A'da yarım sezon Gaziantep Büyükşehirspor formasıyla oynadım. Sezon sonunda Gençlerbirliği OFTAŞ Spor ile görüşmeler oldu. Takımı hiç tanımıyordum. Arkadaşım Doğa orada oynuyordu, ona sordum. "Hemen gel, çok iyi bir ortam" dedi. Ben de teklifi hemen kabul ettim. İlk antrenmana geldiğimde çok şaşırmıştım. Takım çok genç, çok güçlü ve hızlıydı. Böyle bir futbol beklemiyordum. Ortam beni gerçekten oldukça heyecanlandırdı. Zaten o sezon da şampiyon olduk ve heyecanımız hep sürdü.

Lig A'da futbol oynadın ve 8 golün var. Oradaki futbol kalitesini nasıl değerlendiriyorsun?

Lig A gerçekten oldukça zorluydu. Turkcell Süper Lig'den gelen takımlar vardı. Gençlerbirliği OFTAŞ Spor da bu ligde yeniydi ve sezonun ilk yarısında bizi çok tanımıyorlardı. Bu bakımdan işimiz kolaydı. Rakiplerimiz böyle hızlı futbol oynayan bir takımı beklemiyorlardı. Ama sezonun ikinci yarısından itibaren takımlar bize karşı iyi hazırlanıp, önlemler almaya başladı. Ancak bu önlemler yeterli olmadı ve şampiyonluğa ulaştık. Son haftalarda şampiyonluk yarışı burun buruna gidiyordu. Ligin bitimine iki hafta kala Kocaelispor'u 2-0 yeniyorduk. Sahanın dışında hareketlenmeler oldu. Malatyaspor berabere kaldı diye yedekler seviniyordu. Şampiyon olduğumuzu öğrenince çok mutlu olduk.

Gençlerbirliği OFTAŞ Spor olarak çok genç bir kadroya sahipsiniz. Süper Lig tecrübeniz de pek yok. Genç bir kadro olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Turkcell Süper Lig'de genç bir takımla mücadele etmek bizim için büyük avantaj. Son dakikaya kadar koşan, mücadele eden ve elimizden gelen en iyi futbolu oynamaya çalışan bir takımız. Genç oyunculardan oluşan takımımız içinde arkadaşlık ortamı mükemmel. Bu da sahaya uyum olarak yansıyor.

Rakipleriniz sizinle oynamadan önce "Çok koşan bir takım" diyor fakat genellikle kendilerini favori gösteriyor.

Söylediğiniz gibi genelde takımlar Gençlerbirliği OFTAŞ Spor karşısında kendilerini favori görüyor. Ancak her zaman öyle olmadığını sanırım anladılar. Tıpkı Lig A'da bizi tanıyamayan takımlar gibi. Biz çıkıyoruz, elimizden gelen en iyi mücadeleyi ortaya koyuyoruz. Hep 3 puan için oynuyoruz. Hocamızın istediği de bu.

"KEŞKE SEYİRCİMİZ OLSA"

Turkcell Süper Lig'de Ankara'dan dört takım var. Seyirci potansiyelini düşünürsek Gençlerbirliği OFTAŞ Spor'un taraftar sayısı oldukça az. Bu durum oyununuzu olumsuz etkiliyor mu?

Evet, seyirci azlığı konusunda sorunumuz var. Lig A'da oynarken de seyircimiz yoktu. Ama seyircisi çok olan takımlarla oynarken de hiç zorlanmadık. Yine de taraftar sayımız fazla olsa, maçlardan daha fazla keyif alır, mutlu olurduk.

Gençlerbirliği OFTAŞ Spor olarak, ligde Gençlerbirliği'nin üstünde yer alıyorsunuz. İki kardeş kulüp çekişmesi nasıl yaşanıyor futbolcular arasında?

Gençlerbirliği ile yakın ilişkilerimiz var. İster istemez tatlı bir rekabet oluyor. Ama şakalaşma anlamında. Şu an için biz onlardan daha üstün bir takımız. Onlarda sık teknik adam değişimleri yaşandı yakın süreçte. Şimdi Bülent Hoca var başlarında. Toparlanacaklarına ve daha iyi olacaklarına inanıyorum.

Bir de iki kardeş takım olarak TSYD Ankara Kupası'nda karşılaştınız. Senin 6 dakikada attığın 3 gol var. Nasıl oldu anlatır mısın?

Evet, güzel bir maçtı benim için. İlk yarı onlar 1-0 öndeydi. İkinci yarı ise şans bizimleydi. Golü kimin attığı da önemli değil aslında. Üç defa topu önümde buldum ve kaleciyle karşı karşıya kalıp, son vuruşları iyi yaptım. 51, 53 ve 57. dakikalarda ard arda gollerim geldi ve maçı kazandık.

Bir forvet sıkıntısı yaşadınız ligin ilk haftalarında ve Mile Sterjovski geldi. Sizi biraz rahatlattı mı?

Avrupa'da Şampiyonlar Ligi'nde oynamış, Avustralya Milli Takımı'nda görev yapmış kaliteli bir futbolcu Mile Sterjovski. Bize katkısı büyük oldu, hücum hattımızı rahatlattı.

Takımdaki diğer oyuncular?

Bizim takımda Giray'ı beğeniyorum. Ama takım olarak hepimiz iyiyiz ve yıldız adayı oldukça çok.

"HEDEFİMİZ İYİ FUTBOL"

G.Birliği OFTAŞ Spor olarak bu sezon Turkcell Süper Lig'de hedefiniz nedir? Bu sezonu nasıl değerlendiriyorsun?

Sahaya çıkıp, iyi futbol oynamak en önemlisi bizim için. İyi futbolun sonucunda da başarı arkasından gelir. Osman Hocamız da böyle söylüyor maça çıkmadan önce.

Turkcell Süper Lig'in kalitesini nasıl değerlendiriyorsun? Beğendiğin futbolcular hangileri?

Ligin kalitesi her geçen gün artıyor bence. Türkiye'de oynayan futbolcular içinde Alex'in tekniğini çok beğeniyorum. Bir de tabii Roberto Carlos. Roberto Carlos'a karşı oynamak heyecanlandırdı beni. Real Madrid'de ve Brezilya Milli Takımı'nda yıllarca oynamış, kupalar kaldırmış bir oyuncu. Ona karşı oynamak çok etkileyiciydi.

Türkiye'de başka hedeflerin var mı? Büyük takımlarda oynamak istiyor musun?

Neden olmasın? Bir futbolcu her zaman daha iyi yerlere gelmek ister. İstanbul takımlarında da oynamak isterim. Ama şu an Gençlerbirliği OFTAŞ Spor'un oyuncusuyum ve burada görevlerim var. Zamanı gelince bazı şeyler kendiliğinden gelişecektir.

Sen kendi futbolunu nasıl değerlendiriyorsun?

Kendimi teknik ağırlıklı bir futbolcu olarak görüyorum. Sağda veya solda oynamak farketmiyor benim için. Topla oynamayı seviyorum. Top bende olursa, birebir pozisyonda adam eksiltmek hoşuma gidiyor.

Karşıyaka'ya attığın güzel bir frikik golünün videosu dolaşıyor internette?

Karşıyaka'ya attığım gol çok beğenildi. Şimdi takım arkadaşım olan Recep Biler'e atmıştım o frikik golünü.

"FRİKİK KULLANMAYI MEHMET SCHOLL'DEN ÖĞRENDİM"

Nerede öğrendin iyi frikik kullanmayı?

Bayern Münih'te oynarken Mehmet Scholl bana çok destek oldu. Bana duran toplara nasıl vuracağımı gösteriyordu. Ayak içini çok iyi kullanıyorum.

Takip ettiğin ligler var mı?

İngiltere ligini izliyorum. İngiltere'deki oyunun hızını, seyircisini, stadları beğeniyorum. Orada oynamak isterdim.

Teknik direktörün Osman Özdemir'le ilişkilerin nasıl?

Osman Hoca ile gayet iyi anlaşıyoruz. Bize bir ağabey gibi yaklaşıyor. Ondan çok şey öğreniyoruz. Gençlere de önem veriyor. Hep sahada güzel futbol oynamamız gerektiğini, bunun önemli olduğunu söylüyor.

Ümit Milli Takım'da oynadın. Alman Genç Milli Takımlarından da teklif almış mıydın?

Avrupa Şampiyonası elemelerinde Türkiye Ümit Milli Takımı'nda maçlara çıktım. Gruptan çıkamadık ama güzel günlerdi. Almanya'dayken Almanya Milli Takımları'nda oynamam için teklifler gelmişti ama ben kabul etmedim.

A Milli Takım'da oynamak da hedeflerinin arasında mı?

Tabii ki Milli Takım forması giymeyi çok isterim. En önemli hedeflerimden birisi de bu. Zamanı gelince olacaktır.

Peki, maçlara çıkmadan önce bir uğurun var mı?

Evet var. Uzun kollu forma giydiğimde kendimi daha şanslı hissediyorum maçlarda.

Eğitim durumun nedir?

Almanya'da 12. sınıfı bitirdim. Antrenmanlar çok yoğundu ve okula devam edemedim. Çok isterdim ama olmadı.

Futbolun dışında nelerle uğraşıyorsun?

Futbol dışında arkadaşlarla beraberiz. Bilardo oynamaya ya da sinemaya gideriz. Ankara güzel bir şehir. Buraya geldiğim için mutluyum.

Sayfa Linki:

Site kodu:

Forum kodu:

Benzer Haberler



Widget arak by Futbolizm