Beşiktaş hükmen galibiyet istiyor

Beşiktaş, Fenerbahçe maçında Bilica'nın penaltı noktasını kazması konusunda TFF'ye başvuruda bulundu, hükmen galip ilan edilmelerini istedi..

Beşiktaş Kulübü, Fenerbahçe ile oynadığı Turkcell Süper Lig maçında kural hataları yapıldığını savunarak, müsabakanın iptali ve Beşiktaş'ın hükmen galip ilan edilmesi talebiyle Futbol Federasyonu'na (TFF) başvurdu.

TFF Yönetim Kurulu ve Merkez Hakem Kurulu'na gönderilen yazıda, maçın 64. dakikasındaki penaltıda, Uluslararası Oyun Kuralları'nda yazılı kurallara aykırı davranılarak kural hatası yapıldığı vurgulanırken, Fenerbahçeli oyuncu Bilica'nın, maçın sonucunu etkileyecek şekilde centilmenliğe ve sportmenlik ruhuna aykırı olarak, sağlıklı şekilde penaltı vuruşu yapılamaması için penaltı noktasını tasarlayarak, bilerek ve isteyerek bozduğu, penaltı noktasındaki saha çimlerini ayağıyla kaldırdığı, penaltı noktasını kazarak, çukurlaştırılmış, penaltı noktasına dikilecek topun penaltı noktasında zeminin yüzeyinde durmasını engellediği ifade edildi.

Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın ve TFF Futbol Müsabaka Talimatı hükümlerinin, müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik, hukuka, spor ahlakına, centilmenliğe aykırı hareketleri korumadığı dile getirilen yazıda, ''Rakip takım oyuncusu Bilica, TFF'nin müsabakalar için çıkardığı düzenleme hükümlerini müsabaka sonucunu etki edecek şekilde ihlal etmiştir. TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 22 ve 24'üncü maddelerinde, bu tür hareketlerin sonuçları hükme bağlanmıştır. Bu maddeler uyarınca, Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılmasına karar verilmesi gerekir'' denildi.

Gönderilen yazıda, Fenerbahçe ile oynanan karşılaşmada gerçekleştirilen kural hataları nedeniyle itiraz edildiği ve müsabakanın iptalinin istendiği vurgulanarak, Fenerbahçe'nin hükmen mağlub, Beşiktaş'ın hükmen galip ilan edilmesi gerektiği yönünde talepte bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: ''Müsabakanın 64. dakikasında meydana gelen penaltıda, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nda yazılı hususlara aykırı davranılmış ve kural hatası yapılmıştır. Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın 14. maddesinde penaltı vuruşu sırasındaki ihlaller ve cezalar açıkça belirlenmiş olup, buna göre penaltı atılan takımın kalecisinin takım arkadaşı oyun kurallarını ihlal ederse ve top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır hükmünü getirmektedir. Anılan oyunda takımımız lehine verilen penaltının atışından evvel rakip takım Fenerbahçe oyuncusu Bilica, müsabakanın orta, yan ve dördüncü hakeminin varlığına, müsabaka gözlemcisinin/gözlemcilerinin müsabakayı izlemesine ve müsabakanın başından sonuna kadar naklen yayın yapılıyor olmasına aldırmaksızın, müsabakanın sonucunu etkileyecek şekilde centilmenliğe ve sportmenlik ruhuna aykırı olarak, sağlıklı şekilde penaltı vuruşunun yapılamaması için penaltı noktasını tasarlayarak, bilerek ve isteyerek bozmuş, penaltı noktasındaki saha çimlerini ayağıyla kaldırmış, penaltı noktasını kazarak, çukurlaştırmış, penaltı noktasına dikilecek topun penaltı noktasında zeminin yüzeyinde durmasını engellemiş, bu durum oyuncularımız tarafından müsabakanın orta hakemine ısrarla bildirilmiş, topun Bilica'nın açtığı çukurda kaldığı, nizami, düzgün ve sağlıklı bir vuruşun yapılamayacağı açıklanmış ve bu duruma itiraz edilmiş olmasına rağmen, müsabakanın orta hakemi penaltı noktasını (kendi görev tanımında olmamasına rağmen) iptidai bir şekilde ayağıyla, Bilica tarafından parçalanmış çimleri ve toprakları oyulmuş zemine ittirmeye çalışarak düzeltmeye çalışmış, top penaltı noktasına konulduğunda nizami bir atışın yapılmasını engelleyecek tarzda çukurda kalmış olmasına rağmen atışın yapılmasında ısrar etmiştir. Tüm bu hususlar, müsabakanın skorunu ve sonucunu, hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde etkilemeye yönelik, centilmenlik dışı hareketlerdir. Gerek Uluslararası Futbol Oyun Kuralları, gerekse TFF Futbol Müsabaka Talimatı hükümleri, bu türdeki müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik hukuka, spor ahlakına, centilmenliğe aykırı hareketleri korumaz. Rakip takım oyuncusu Bilica, TFF'nin müsabakalar için çıkardığı düzenleme hükümlerini müsabaka sonucunu etki edecek şekilde ihlal etmiştir. TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 22 ve 24. maddelerinde bu tür hareketlerin sonuçları hükme bağlanmıştır. Bu maddeler uyarınca Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılmasına karar verilmesi gerekir.''

''MÜSABAKANIN SONUCUNU ETKİLEDİ''
Bilica'nın yaptığı hareketin maçın sonucunu etkilediği vurgulanan kulüp açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verildi: ''Karşılaşmada Bilica'nın kötü niyetli şekilde penaltı noktasını kazması, takım arkadaşı Volkan'a avantaj sağladığı gibi, atışı kullanan oyuncumuzun aradan geçen zamanda oyundan soğumasına, centilmenlik dışı hareketler nedeniyle konsantrasyonunun bozulmasına ve dikkatinin dağılmasına neden olmuş, topun çukur haline getirilmiş olan penaltı noktasına konması nedeniyle sağlıklı vuruş yapma imkanı kalmamış, böylece müsabakanın sonucunu etkilemiştir. Bilica'nın bu hareketi penaltı vuruşunun tekrarlanmasını gerektirecek şekilde Futbol Oyun Kurallarının 14. maddesinin ihlali olduğu gibi, penaltı vuruşunun tekrarı gerekir. Hakemin penaltı atışını tekrar ettirmemesi, kural ihlali olarak dahi değerlendirilebilir. Ayrıca, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın 1. maddesinde yazılı olan oyun alanında kaleye 11 metre uzaklıkta olması gereken penaltı noktasını ortadan kaldırmıştır. Penaltı noktasını işaretleyen çizgileri yok etmiş, bu suretle uluslararası futbol oyun kurallarının 1. maddesini, müsabaka devam ederken tasarlayarak ihlal etmiştir. Müsabakada meydana gelen penaltı pozisyonu için oyuncu Bilica'ya ihtar veren hakem, Bilica;nın oyun alanını kazmasına herhangi bir ihtar vermeyerek, oyun kurallarının 1. maddesini ihlal etmiştir.''

Açıklamada ayrıca, Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel'in, penaltı vuruşunda topun kendi ekseni etrafından dönmeden önce hareket ettiği öne sürülürken, Uluslararası Futbol Oyun Kurallarının 14. maddesinde bu hususun kural ihlali olduğu, bu tarz bir atışta topun gol çizgisini geçmesi halinde gol verileceği, topun gol çizgisini geçmemesi halinde hakem tarafından atışın tekrarlatılması gerektiği, hakemin takdir hakkı olmaksızın kurala bağlandığı hatırlatılarak, ''Oysa, Fenerbahçe kalecisi Volkan, penaltı atışını yapan oyuncumuz Bobo'nun topa vurmasından evvel bariz şekilde ileri-yana doğru hareket ederek, pozisyonunu değiştirerek bu kuralı ihlal etmiş olup, bu nedenle müsabaka hakeminin, atışı tekrarlatması gerekirken oyunun devamına karar vermesi de kural ihlali olarak dahi değerlendirilebilir'' ifadelerine yer verildi.

''KART GÖSTERİM KODLARI BİRLİKTE HAZIRLANDI''
Müsabaka hakeminin müsabaka kart takip formunu karşılaşmanın bitiminden itibaren teamülen en geç 15 dakika içinde kulüp yetkililerine teslim etmesi gerektiği hatırlatılan açıklamada, bu konulara da yer verildi.

Karşılaşmanın bitiminden 40 dakika geçmiş olmasına rağmen, hakemin anılan formu takım yetkililerine teslim etmediği, adı geçen formun Beşiktaş Kulübü yetkilisinin aşırı ısrarlarından sonra alındığı dile getirildi.

Beşiktaş Kulübü'nün bu konudaki görüşleri şöyle: ''Bu nedenle, hakemin MHK yetkilileri ve gözlemci ile birlikte kart gösterim kodlarını hazırladıkları hususunda en ufak bir şüphemiz bulunmamaktadır. Bu uygulama da Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırıdır. Öte yandan, müsabaka hakeminin isminin ortaya atılmasından itibaren tarafımızdan yapılan itirazlar yetkili kurullar tarafından dikkate alınmamış, ancak müsabakada ortaya çıkan durumlar, müsabaka hakeminin kural ihlalleri ve gereksiz gösterdiği kartlar, hakemin müsabakaya atanması ve hakemlerin bu maçın altında kalması itirazlarımızın haklılığını ortaya koymuştur.

Nitekim, MHK Başkanı tarafından müsabaka öncesi yapılan hakemlerin mentör tarafından izlendiği şeklindeki açıklama dahi, hakemlerin müsabakadaki var olan gerginliği ve müsabaka önüne çıkma çabasını tetiklemiştir.

Öte yandan müsabaka hakemi, bariz gol şansı olan oyuncumuza (ki penaltı pozisyonunda kendisine şiddetli faul yapılan oyuncumuzla kale arasında -topla kale arasında- 5 metreden daha az bir mesafe olduğu gibi, oyuncumuzla kale arasında -top dışında- rakip takımdan kaleci dışında hiçbir oyuncu bulunmamaktadır) yapılan şiddetli faulü sadece uyarı ile cezalandırmış olması da Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırıdır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, Uluslararası Futbol Oyun Kurallarının açıkça ihlal edildiği 18.04.2010 tarihinde oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş Turkcell Süper Lig müsabakasının tescil edilmemesini, gerek rakip takım Fenerbahçe oyuncusunun müsabakanın sonucuna etki edecek tarzdaki eylemleri, gerekse müsabaka hakeminin Uluslararası Futbol Oyun Kurallarını ihlali nedeniyle Fenerbahçe'nin hükmen mağlup ilan edilmesini ve Beşiktaş'ın hükmen galip ilan edilmesine karar verilmesini, bu talebimizin kabul görmemesi halinde müsabaka sırasında gerçekleştirilen kural hataları nedeniyle müsabaka sonucunun tescil edilmemesine ve anılan müsabakanın tekrarlanmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.''

Sayfa Linki:

Site kodu:

Forum kodu:

Benzer Haberler



Widget arak by Futbolizm