Kesişen yollar: Jorge Griffa ve Boca Juniors

Jorge Bernardo Griffa Monferoni ya da bilinen adıyla Jorge Griffa, 7 Eylül 1935'te Santa Fe'de dünyaya geldi. 1954-1959 yılları arasında Newell's Old Boys'da defans oyuncusu olarak devam eden futbol hayatı, milli takıma seçildiği 1959'da İspanya'ya Atletico Madri'e transfer olmasıyla birden değişti. Atletico Madrid'te 10 yıl boyunca 227 karşılaşmaya çıkan Griffa, son transferinde, 34 yaşında, 2 yıl boyunca 24 kez forma giyeceği Espanyol'a yaptı ve 1971 yılında bu forma altında futbolu bıraktı.

Futbolu bırakmasının ardından ülkesine dönen Griffa, 1972 yılında adeta evi haline gelen ve takip eden 23 yıl boyunca da evi olmaya devam edecek Newell's Old Boys'a bu kez "Genç takımlar genel menajeri" olarak döndü.

Newell's Old Boys takımında 23 yıl boyunca alelade devam eden genç takımlar direktörlüğü, 1995 yılında mühendis Mauricio Macri kulüp seçimlerini kazanarak Boca Juniors’ın başına geçmesiyle bir anda değişti.
GRIFFA VE BOCA JUNİORS'IN KADERİ KESİŞİYOR
Kulüp özellikle genç kümelerde geniş ölçekli bir yeniden yapılandırma hamlesine başlamıştı yeni olduğu kadar heyecanlı olan başkanı Macri, yeni dönemi, "Boca’ya gelin, çünkü tarih değişti. Bizim takımlarımızda, alt kümeleri oluşturan oyuncular oynayacak" sözleriyle ilan etmişti. Boca'nın yeni başkanı Macri kadar Griffa'da aradığı fırsatı bulmuştu. Nitekim Mauricio Macri’nin sözleri havada kalmadı ve "Yeniden yapılanma" hamlesiyle birlikte amatör futbola verilen önem bir anda gün yüzüne çıktı.

Mauricio Macri’nin ilk işi, alt kümeler ve genç yetenek avcılığı projesinin görünen başkanı olarak Jorge Bernardo Griffa ile anlaşmak oldu. O'na gelecekteki yetenekleri bulmak için büyük sorumluluk verildi ve bunun sonucunda Griffa ismi, elinden geçen binlerce oyuncu arasında yer alan Jorge Alberto Valdano, Gabriel Omar Batistuta, Abel Balbo, Walter Samuel, Roberto Sensini, Eduardo Beriazzo, Fernando Gamboa, Jose Luis Pochettino ve Leonardo Biagini, Carlos Tevez gibi futbolcuların yakaladıkları başarı sayesinde, ülkede yetenek keşfetmede en prestijli kişi olarak marka haline geldi.

Griffa, 8 Aralık 1996 tarihinde gerçek anlamda "Amatör Futbol Genel Başkanı" olarak görevine başladı ve görevindeki ilk işi daha önceki dönemlerden kalan tüm oyuncuları yeniden değerlendirmek oldu. Bu aynı zamanda, alt kümelerden oldukça faza sayıda oyuncunun taranması demekti. Bu tarama sonucunda, rekabeti yeniden geliştirecek takımların oluşturulması için ülkenin değişik yerlerinden oyuncular seçildi. Bu büyük yeniden yapılandırma, Boca’ya kalpten bağlı milyonlarca taraftar ve milyonlarca dolar kazandırma işinin ilk adımı oldu.

EŞ ZAMANLI YÖNLENDİRME FAALİYETİ: MİNİ LA BOMBONERA
Tarama faaliyetleri hız kazanırken, Boca Juniors'ın geleceği için seçilen genç yetenekleri, takımla uyumlandırma gibi önemli bir görevin de üstesinden gelinmesi gerekiyordu. Belki de akla gelebilecek en som şey olmakla beraber, genç bir futbolcunun "La Bombonera" gibi bir mabede alışmasının en rasyonel çözümü yine bu dönemde bulundu. Buenos Aires Şehir Belediyesi ile yapılan bir anlaşma karşılığında edilen yaklaşık 43.000 metrekarelik yüz ölçüme sahip bu kullanışsız arazi, yepyeni bir tesisleşme atağı ile ayağa dikildi.

Arazide, birisi ‘eş zamanlı yönlendirme rekabeti’ için La Bombonera ile aynı boyutlarda bir saha ve iki bin kişilik tribüne sahip küçük bir statla birlikte, biri sentetik olmak üzere iki adet çimlendirilmiş antrenman sahası kuruldu.

Clemente RodriguezALT YAPININ TAMAMLANMASI
Bunların yanında birinci sınıf dört soyunma odası, sağlık merkezleri, seyirci alanları, yönetim ve bakım şubeleriyle, toplantı odaları inşa edildi. Bütün bunlar yapılırken, ülkenin dört bir yanından gelecek genç yetenekler için konut olarak hizmet verecek yaşam kompleksi de unutulmadı. Bu çocukların antrenmanlardan sonra Casa Amarilla’ya yakın kurumlarda eğitimlerine devam etmeleri sağlanırken, medikal ve psikolojik destek de sunuldu.

Carlos Tevez Boca Juniors formasıylaBOCA JUNIORS COŞUYOR
18 milyon dolara Corinthians’a satılan ve ardından Manchester United'a uzanan ilginç bir yol izleyen Carlos Tevez ya da Apertura Ligi’nde orta sahada hayranlık yaratan stiliyle Avrupa’da büyük bir takıma gitmesi beklenen ve öyle de yaparak Dünya devi Real Madrid'in yolunu tutan Fernando Gago gibi yıldızların ortaya çıkmasını sağlayan bu şaşırtıcı projenin başka adımları da oldu.

Bir sonraki adım, Ramon Maddoni gibi genç yetenek araştırması konusunda uzman bir ismin gelmesiyle birlikte, "En büyük yetenek fabrikaları" olarak bilinen Club Social ve Deportivo Parque ile 1996 yılının Ağustos ayında anlaşma imzalanması oldu.

Futbol disiplini ile birlikte, "Güzel futbol" kültürünü de yerleştiren bu girişimcinin elinden Fernando Redondo, Fernando Caceres, Juan Pablo Sorin, Esteban Cambiasso, Juan Roman Riquelme ve Fabricio Coloccini gibi yeşil sahalarda, Avrupa futbol piyasasında önemli işlere imza atan isimler geçti.

BAŞLANGIÇ SERMAYESİ 3.5 MİLYON DOLAR
Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra, doğru altyapıyla, arayış içerisinde olan antrenörlerle ve 3,5 milyon dolarlık bir yatırımla, "Her yaş ve kategori için takım kurabilmek" gibi güç bir görevle yola çıkıldı. "Seçim ve arayış süreci" olarak adlandırılabilecek bu süreçte, ülkenin dört bir yanına dağılan gözlemcilerin tespit ettiği ve şartları uygun bulunan oyuncular derhal kulüp pansiyonuna getirilip, Arjantin Futbol Federasyonu’nun (AFA) onayladığı resmi turnuvalarda kendilerini göstermeleri isteniyordu.

Amatör yarışmaların sonuçları gelmekte gecikmedi. İlk sene, gelecek vadeden oyuncuların aranması ve takımların yeniden yapılandırılıyor olmasına rağmen iki şampiyonluk iz bıraktı. Boca, 12 sezondan sonra ilk kez, aynı sezonda çifte şampiyonluk sevinci yaşadı. (1981 doğumluların katıldığı 8. Apertura -Açılış Ligi- ve 1982 doğumluların katıldığı 9. Clausura -Kapanış Ligi-) Bu sevinci, Boca Juniors’ın oyuncu yetiştirmedeki üstünlüğünü kanıtlayan diğerleri izleyecekti.

JORGE GRIFFA'NIN İLİŞKİLERİ
Oyuncu seçmelerinde geleneksel metotların yanında, yenilikçi metotlara da yer verilmekteydi. Gerçi ilk zamanlarda oyuncu seçiminde ilk sırayı, Jorge Griffa’nın ülke içerisinde geniş bir çevreyi oluşturan iş arkadaşları ağının geçtiği isimler oluşturuyordu. Buna rağmen, hali hazırda devam eden klasik genç futbolcu yetiştirme sisteminin yanında, efektif bir metot olan, genç yeteneklerden oluşturulan takımlar arası rekabet de beklenmeyen isimlerin çıkmasına yardımcı olabiliyordu.

GENÇ FUTBOLCULARA ULUSLARARASI DENEYİM KAZANDIRMA
Genç futbolcuların gelişimindeki diğer bir önemli bakış açısı da, gelişim sürecindeki oyunculara uluslar arası deneyim kazandırılmasından geçmekteydi. Bu amaç için Boca Juniors oyuncularını davetli olduğu pek çok turnuvada geliştirmek yolunu seçti. Bu on sene boyunca Boca Juniors birçoğu başarıyla sonuçlanmış olan organizasyonlara katıldı.

Bu organizasyonlardan bazıları şunlardı:

Colo Colo tarafından organize edilen Sub-Monterrey 18. Turnuvası, Meksika,
Sub-Bourblanc 18. Turnuvası, Fransa,
Sub-Dallas Cup 20. Turnuvası, Amerika Birleşik Devletleri,
Sub-Mundualito 17. Turnuvası, Şili,
Sub-Ciudad de Bergamo 16. Turnuvası, Italya,
Nike Premier Cup sub–14,
Chivas Kupası, Meksika,
Uluslararası Bellinzona Turnuvası, İsviçre,
Centenario Quixote Kupası,
Ciudad Real, İspanya

MARKALAŞMADAN ‘KNOW HOW’A BOCA JUNIORS
Genç takımların artarak süren başarıları ve buna ilaveten Boca Juniors’a son yıllarda yapılan büyük yatırımlar, dünya kulüplerinin dikkatini çekmekte gecikmedi.

Genç futbolcu öğrenim ve eğitiminin bir parçası olarak değişik kulüplerle kiralama opsiyonu kullanılarak yetkinleştirme hamlesi neticesinde, boca genç futbolcu eğitiminde bir marka haline gelmeyi başardı. Boca Juniors’ın izlediği yöntemle ilgilenen kulüpler, kendi rezervlerini oluşturmak ya da rezervlerinde bu yöntemi uygulamak adına teknik bilgiyi alma yoluna gitti.

Latin Amerika’nın büyük oyuncu fabrikası olma süreci işte böyle işledi.

GURUR TABLOSU
Walter Samuel.................20.900.000 $....... Roma-İtalya
Carlos Tevez...................18.500.000 $....... Corinthians-Brezilya
Juan Román Riquelme.............10.500.000 $....... Barcelona-İspanya
Nicolás Burdisso................4.500.000 EU.... Inter-İtalya
Clemente Rodríguez .........4.500.000 EU.... S.Moskova-Rusya
Aníbal Matellán..................4.000.000 $....... Schalke 04-Almanya
Sebastián Battaglia............2.500.000 $....... Villareal-İspanya (50%)
Alfredo Moreno...................2.000.000 $.......Necaxa-Meksika
Fernando Navas ................1.500.000 $.......AEK-Yunanistan
Héctor Bracamonte.............1.300.000 $.......Torpedo Metallurg-Rusya

UZMAN PERSONEL DESTEĞİNDE BİLİMSELLEŞEN FUTBOL
Jorge Griffa’nın oluşturduğu sistemde bilimle futbolu buluşturan bu projede amatör futbolun her altı kategorisi ya da yaş grubunda bir antrenör, bir kondisyoner, bir doktor ve bir kinesiyolog** bulunmaktadır. Gelişimleri devam eden genç futbolcular, periyodik olarak psikolog tarafından medikal ve gıda kontrolleriyle de destek almaktadır.

Alt küme takımları, profesyonel takımların ihtiyacı olan, futbolun sert ve mücadeleci yönünü edinebilmeleri için gerekli pratiği, sezon öncesinde birbirleriyle oynadıkları maçlar ve dışarıdan takımlarla yaptıkları karşılaşmalarda kazanmaya çalışır. Futbolcular bu eğitim süresince taktiksel yöntem ve teknik kapasite gelişimine yönelik olarak sürekli eğitimden geçerler

Jorge Griffa 2003 yılında Boca Juniors'tan ayrılarak Meksika Futbol Federasyonu bünyesinde çalışmaya başladı.

2006 yılında İtalyan devi İnter için yaptığı bir yıllık tarama faaliyeti "İnter sizi gözlüyor"un ardından yeniden Boca'ya dönen Griffa aynı zamanda kendi Jorge Griffa Akedemisi'nde yüzlerce genç yetenek yetiştirmeye devam ediyor.

Son olarak şu soruyu sormak lazım. Bütün bunların yanından geçebilecek bir Türk takımı ya da Griffa ayarında bir futbol adamı Türkiye'de var mıdır? Varsa neden sonuç alınamaz?


** Kinesiyoloji (Hareket Bilimi); İnsan hareket sisteminin yapı ve özelliklerini, bu özelliklerin hareket anındaki tesirlerinin çeşitli hareketleri, yer, konum ve zamanla olan ilişkilerini, hareketlerdeki sınırlamaları, hareket prensiplerini içeren bilim dalıdır.

(Futbolizm.blogspot.com Ar-Ge departmanı)

Sayfa Linki:

Site kodu:

Forum kodu:

Benzer Haberler



Widget arak by Futbolizm