Dünya futbolunun küçük ülkesi: Ermenistan incelemesi

2010 Dünya Kupası grup elemelerinde mücadele edeceğimiz ülkelerden biri olan Ermenistan'ın futbol tarihi 1992'de başlıyor.

Ülke bu tarihe kadar SSCB'nin bir parçası olduğu için milli takım düzeyinde Ermenistan adıyla temsil edilmedi. İlk milli maçını 14 Ekim 1992'de Erivan'da Moldova ile yapan Ermenistan'ın, profesyonel futbolcu sayısı sadece 628. Ülkede 60 kulüp bulunurken takım sayısı 238. Ermenistan milli takımı, maçlarını 1972'de yapılan 55 bin kapasiteli Hrazdan Stadı'nda oynuyor. Stat aynı zamanda FC Ararat Erivan ve Kilikya Erivan takımlarına da ev sahipliği yapıyor.

Ermenistan'ın en çok milli olan oyuncusu 1992'den bu yana forma giyen Sargis Hovsepyan. Aynı zamanda takım kaptanlığını da yapan Hovsepyan, 97 maçta görev aldı. Ermenistan, oynadığı 112 maçın 24'ünü kazanırken, 62'sinde mağlup, 28'inde berabere ayrıldı. Rakip ağlara attığı 82 gole karşılık kalesinde 190 gol gördü. Takımın en skorer ismi ise 69 milli maçta 11 gol atan Arthur Petrosyan. En farklı galibiyetini Arnavutluk'u 3-0 yenerek alırken, Gürcistan ve Şili'ye 7-0 yenilerek en farklı yenilgilerini tattı. 2008'de göreve gelen Danimarkalı Jan Poulsen döneminde Ermenistan başarılı bir grafik çizdi. 6 maçın 3'ünü kazanırken, sadece 1'ini kaybetti, 2 maçta ise berabere kaldı.

Ermeni futbolunun en büyük yıldızı olarak Ajax formasını giyen 1987 doğumlu Edgar Manucharyan gösteriliyor. Forvet ve sol ortasaha olarak oynayan Manucharyan, 2002-05 arasında formasını giydiği Pyunik Erivan forması altında 53 maçta 40 gol attı. 2004'te 22 maçta 21 gol kaydederek ligin kralı olan Manucharyan, Ajax'ta şu ana kadar sadece 9 kez oynayabildi. Geçen sezon ise sakatlığından dolayı Ajax formasını hiç giymedi.

Bunun yanı sıra Fransa milli takımında oynayan Youri Djorkaeff, Ermeni asıllı futbolcuların en ünlüsüydü. Monaco, İnter, PSG, Kaiserslautern, Blackburn ve Bolton gibi takımlarda top koşturan Djorkaeff, Fransız formasıyla 82 maçta giyip 28 gol attı. Youri Djorkaeff'in babası Jean'da futbolcuydu. Lyon, Marsilya ve PSG'de dikkatleri üzerine çeken Jean Djorkaeff, 1964-72 arasında 48 kez Fransa milli takımında oynarken, 3 gol attı.

Fransa milli takımında oynayan bir başka Ermeni kökenli ise Alain Boghossian'du. Marsilya, Napoli, Sampdoria, Parma ve Espanyol formalarını giyen Boghossian Fransa milli takımıyla 26 maça çıkıp 2 gol kaydetti. Defans oyuncusu Andranik Eskandarian ve orta sahada görev yapan Andranik Teymourian ise İran milli takımında oynadı. Futbola Ararat Tahran'da başlayan Eskandarian, İran adına 29 maçta ter dökerken, Fulhamlı Teymourian, 30 maçta sadece 2 gol atabildi. Ermenilerin SSCB döneminde yetiştirdiği en ünlü isim ise uzun yıllar Spartak Moskova formasını giyen Nikita Simonyan oldu. Moskova'da 233 maçta 133 gol atan Simonyan, 20 maçta giydiği SSCB formasıyla 10 gol kaydetti.

Hasan Cücük-sporx

Sayfa Linki:

Site kodu:

Forum kodu:

Benzer Haberler



Widget arak by Futbolizm