Fenerbahçe altyapısında bir İngiliz: John Bilton

Fenerbahçe Futbol Altyapı Gençlik Geliştirme Programı Eğitim Koordinatörü John Bilton, kulübün altyapısından yetişen oyuncuların, formayı yabancı transferlerden çok daha büyük bir istekle giydiklerini söyledi.

Fenerbahçe Kulübü'nün aylık resmi yayın organı Fenerbahçe dergisinin nisan sayısına röportaj veren İngiliz teknik adam Bilton, özellikle altyapıdaki antrenörlerin sahip olduğu 'gençleri yetiştirme anlayışını' değiştirmek için burada olduğunu söyledi.

"KULÜBÜN YETİŞTİRDİĞİ OYUNCULAR FORMANIN DEĞERİNİ DAHA İYİ BİLİR"
Bilton, futbol (A) takımına altyapıdan oyuncu vereceklerine inandığını belirterek, "Tabii ki oyuncuları (A) takıma verdikten sonra oyuncunun (A) takımda oynayıp oynayamayacağına karar verecek olan kişi (A) takım teknik direktörüdür. Kulübün kendi yetiştirdiği oyuncular, kulübün değerlerini çok daha iyi bildiklerinden dolayı o formayı yabancı transferlerden çok daha büyük bir istekle giyerler" ifadelerini kullandı.

"UEFA KRİTERLERİNE UYABİLMEK İÇİN OYUNCU YETİŞTİMEK GEREKİR"
Altyapıdan oyuncu yetiştirmenin çok daha ekonomik olduğunu vurgulayan Bilton, "Ancak işin bir de UEFA boyutu var. UEFA'nın yeni kriterlerine göre, UEFA'nın düzenlediği kulüp şampiyonalarına katılabilmek için, her yıl altyapılarınızdan yetiştirdiğiniz oyunculara kadronuzda daha fazla sayıda yer vermeniz gerekiyor. UEFA kriterlerine uyabilmek için de, Fenerbahçe gibi büyük bir kulübün mutlaka altyapısından oyuncular yetiştirmesi lazımdır, bu artık bir zorunluluk haline gelmiştir" şeklinde görüşlerini belirtti.

"TÜRKİYE'DE FUTBOLUN TEMPOSU ÇOK AĞIR"
Bilton, EURO 2008'de Türk oyuncuların neler yapabileceklerini gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Oyuncuların kapasitesi, tekniği ve zihinsel altyapıları çok sağlam. Ancak Süper Lig'de bazı takımlardaki oyuncular, maalesef gol bulmaktan ve rakibe baskı kurmaktan çok, hakemi aldatmaya çalıştıkları için kendilerini ilerletemedikleri gibi, futbol da ne yazık ki bir türlü ilerleyemiyor. Özellikle Süper Lig içerisindeki oyun temposu son derece ağır. Taktiksel anlayış açısından bazı antrenörler, sahada çok negatif taktikler uyguluyorlar. Bunun dışında Süper Lig'deki futbol kalitesinin çok yüksek olmadığı da zaten aşikar. Başarılı takımlara baktığımızda bu takımların genellikle tek bir stratejisi var; ileri pas, ileri oyun. Bizim de şu anda yerleştirmeye çalıştırdığımız mentalite bu. Süper Lig'de bunu pek göremiyorum, yan pas ile geri pas, ileri pasa göre her zaman daha fazla tercih edilen pas seçenekleri gibi görünüyor. Türkiye'deki futbol mentalitesinin değişmesi için de oyuncular gençken bu yanlışı düzeltmek gerekiyor ve bizler şu anda Fenerbahçe altyapısında bunu gerçekleştirmeye başladığımıza inanıyoruz. Bunun yanı sıra, milli takımın son yaptığı tercihin çok başarılı bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Türk Milli Takımı'nın oyuncularını kontrol edebilecek yapıda bir antrenörü olması çok daha mantıklı. Bu nedenle, Guus Hiddink bu noktada çok isabetli bir tercih."

"WEMBLEY STADI'NDA BİLE SARAÇOĞLU'NDAKİ AKUSTİK YOK"
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ambiansın mükemmel olduğunu kaydeden Bilton, "Taraftarlar açısından düşündüğümde atmosfer, şu ana dek benim dünyada gördüğüm en iyi atmosfer. Yıkılmadan önceki eski Wembley Stadı'nda bile böyle bir taraftar akustiği yoktu" dedi.
Sayfa Linki:

Site kodu:

Forum kodu:

Benzer Haberler



Widget arak by Futbolizm